Nasza Wiara - Forum dla ludzi wierzących, kochających i pozytywnie myślących
Czerwiec 06, 2025, 04:46:55 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: wojna na plakaty. KoÂśció³ w natarciu  (Przeczytany 2178 razy)
ascetyk
Administrator
Aktywny uÂżytkownik

« : Październik 09, 2012, 13:08:12 »

wojna na plakaty. Koœció³ w natarciu

W Krakowie zawisÂły plakaty zachĂŞcajÂące do wiary - informuje dzisiejsza "Rzeczpospolita". Czy to odpowiedÂź na niedawnÂą ateistycznÂą kampaniĂŞ w Lublinie?

"Jestem! Chocia¿ mnie nie widzisz...", "Jestem! Nieœmiertelny!, "Wszystko przemija... a ja wci¹¿ jestem" - billboardy o takiej treœci pojawi³y siê pod Wawelem w Krakowie. Jak siê okazuje, plakaty "Jestem..." to nie tylko odpowiedŸ na akcjê ateistów, ale tak¿e zapowiedŸ ewangelizacji Krakowa, która odbêdzie siê na stadionie Cracovii miêdzy 19 a 21 paŸdziernika.

Z kolei 16 paŸdziernika, w rocznicê wyboru Karola Wojty³y na papie¿a, w wielu miastach w Polsce, w tym równie¿ w stolicy Ma³opolski, lubelska Fundacja WolnoœÌ od Religii wywiesi ateistyczne plakaty z napisem "Nie zabijam. Nie kradnê. Nie wierzê" - podaje "Rzeczpospolita".

Zdaniem dra Tadeusza Szawiela, socjologa z Uniwersytetu Warszawskiego, plakaty religijne s¹ wspó³czesnym elementem komunikacji ze œwiatem, a Koœció³ musi dostosowaÌ siê do tej formy ekspresji - czytamy w "Rzeczpospolitej".

Zgadza siê z tym Adam £aszyn, specjalista od public relations. Uwa¿a bowiem, ¿e "koœció³ musi wyjœÌ na ulicê" nie tylko dziêki billboardom, ale tak¿e akcjom w Internecie i wykorzystaniu portali spo³ecznoœciowych. O skutecznoœci tego typu dzia³aù œwiadczy chocia¿by wypromowanie, bêd¹cej spotkaniem m³odych, Lednicy, a tak¿e Szlachetnej Paczki i Nocy konfesjona³ów.

("Rzeczpospolita"/KT)
PaweÂł
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #1 : Październik 09, 2012, 13:10:29 »

Dlaczego popieram Koœció³ Katolicki:

1. Jest Âświadkiem Jedynej Prawdziwej Religi objawionej prze Jedynego Prawdziwego Boga
2. Pomimo atakĂłw dyÂżurnych klerofobĂłw (na tym forum) ciÂągle Âżyje i ma siĂŞ nienajgorzej
3. Nie dali mu rady Napoleon, Hitler, Stalin, Unia Europejska nie da równie¿ pose³ Biedroù... rozwiù ca³oœÌ
4. Z BogurodzicÂą na ustach Polacy wygrali z Niemcami bitwĂŞ pod Grunwaldem, bez niej nie sÂą w
stanie wygraĂŚ
5. z nimi nawet w piÂłkĂŞ noÂżnÂą, ba, nawet z EstoniÂą przegrali.
6. Nie ma Âżadnego rĂłwnieÂż doskonaÂłego drogowskazu dla ludzkoÂści jak 10 przykazaĂą
uzupeÂłnionych prze ChrystusowÂą EwangeliĂŞ, jeÂżeli ktoÂś zna niech poda.
7. Nikt inny nie da nam zbawienia (pomyÂślcie o tym zanim zaczniecie na niego pluĂŚ)
8. Jest to jedyna normalna instytucja ktĂłra Polsce pozostaÂła, dlatego tak wÂściekle siĂŞ jÂą atakuje,
9. Polsce ukradziono przemys³, kradnie siê historiê, demoralizuje m³odzie¿, jedynie Koœció³
siĂŞ broni.
10. Wraz z upadkiem KK zniknie nasz kraj i cywilizacja ÂłaciĂąska
11. Wszyscy polskie s³ynne postacie byli ludŸmi religijnymi: Jagie³³o, Kopernik, Batory, Sobieski,
Traugutt, SkÂłodowska-Curie, Chopin, Domeyko, Rotmistrz Witold Pilecki, gen. Fildorf Nil, itp., a
ludzie spod znaku sierpa i mÂłota przynieÂśli Polsce tylko bĂłl. Âłzy i wstyd.
12. Europa zawdziĂŞcza swojÂą kulturĂŞ KK (pierwsze szkoÂły na terenie Europy byÂły szkoÂłami
prowadzonymi przez KK, jedna z pierwszych je¿eli nie pierwsza ksi¹¿ka to Biblia przepisywana
przez benedyktynĂłw)
13. Wywiezieni na SyberiĂŞ Polacy w Bogu szukali nadziei, nie w „liberalnych ideologiach”, dzieci miaÂły
ró¿aniec w rĂŞkach nie „Harrego Pottera” (i nie dlatego Âże go jeszcze nie byÂło).
14. Wielcy tego Âświata ustawili sobie ten Âświat bez pytania siĂŞ nas o zgodĂŞ. Jedynie KK jest jeszcze
przeszkodÂą ktĂłrej nie pokonali dlatego walÂą w niego przy kaÂżdej okazji. Gdyby KK padÂł (to siĂŞ nie
stanie bo bramy piekielne go nie przemogÂą) wezmÂą siĂŞ i za nas a raczej za Was bo ja jestem z
KK. W tej grze jesteÂśmy pionkami ktĂłre siĂŞ wykorzystuje jak moÂże a potem wrzuca do ognia.
KaÂżda rewolucja zjada swoje dzieci. Przypomnijcie sobie co robiÂł Stalin nawet z bardzo
zasÂłuÂżonymi dla niego komunistami?
15. Pedofile, narkomani i inni zboczeĂący sÂą niestety wszĂŞdzie pewnie i sÂą w KK nie chce udowadniaĂŚ
Âże nie. MogĂŞ tylko zapytaĂŚ a czy nie ma ich w: Synagodze, Cerkwi, Meczecie itp. PamiĂŞtacie
senatora Piesiewicza? Czy to na pewno ostatni kwiatek w polskim parlamencie ? Czy afera
rozporkowa tyczyÂła siĂŞ tylko Clintona? Czy jedynie Jelcyn naduÂżywaÂł alkoholu ? Kiedy
spoÂłeczeĂąstwo polskie dowiedziaÂło siĂŞ o chorobie filipiĂąskiej Aleksandra KwaÂśniewskiego?
Dlaczego histeria Jedwabnego wybuchÂła 50 lat po wojnie ?. Historia ze domniemanymi lub nie
zboczeĂącami w KK tez ma swoja „historiĂŞ”. Nie chodzi w niej o to ÂżebyÂśmy siĂŞ cokolwiek
dowiedzieli tylko Âżeby zwalczyĂŚ naszymi rĂŞkami jedynÂą normalnÂą jeszcze instytucjĂŞ czyli KK.
Potem wezmÂą siĂŞ za nas.
16. Kiedy ostatnio widzieliÂście w TV film o: Âśw. Franciszku, o M. Kolbe itp. Filmy z publicznym sexem,
przemocÂą, wyuzdaniem sÂą na porzÂądku dziennym. Jak to wpÂływa na morale oglÂądajÂących i kto jest
za to odpowiedzialny? Kto z tym walczy a kto popiera?
17. Dlaczego na niniejszym forum moÂżna byÂł spotkaĂŚ nick ksiÂądz_pedofil a rabin_pedofil byÂł
zakazany?
18. Dlaczego w Polsce katolickiej nie moÂżna byĂŚ antysemitÂą ( i sÂłusznie ) ale moÂżna uprawiaĂŚ
antypolonizm?
spl
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Październik 09, 2012, 13:13:25 »

Jestem ateistk¹, choÌ dyskryminowana czujê siê tylko poœrednio: ze zdziwieniem i niesmakiem na przyk³ad obserwujê rosn¹c¹ w si³ê korporacjê religijn¹ ojca Rydzyka, który wykorzystuje wizerunki œwiêtych i naiwnoœÌ ludzk¹ do budowania w³asnej politycznej i ekonomicznej si³y. Ze smutkiem przygl¹dam siê... rozwiù ca³oœÌ rosn¹cej iloœci krzy¿y w miejscach publicznych mojego "neutralnego œwiatopogl¹dowo paùstwa" i nie to ¿ebym mia³a coœ przeciwko Jezusowi Chrystusowi, ale przecie¿ znak krzy¿a pojawia siê najczêœciej nie jako znak wiary i mi³oœci, ale jako znak panowania katolików nad niekatolikami.

To coœ jak znaczenie terenu: "mój ci on a nie wasz". Gdyby jeszcze w Polsce by³o ma³o koœcio³ów i innych miejsc niezbêdnych dla spe³niania obrz¹dków, tymczasem Polska koœcio³ami stoi! Strasz¹ one niemal w ka¿dej miejscowoœci i dzielnicy, bo z regu³y s¹ szpetne a do tego gigantyczne. To nie pan Bóg ich potrzebuje w takiej iloœci i jakoœci, tylko ksiê¿a i nie s¹ znakiem wiary czy porz¹dku moralnego lecz - najczêœciej - ambicji i pychy kleru (byle dom bo¿y by³ wiêkszy, dro¿szy, bardziej zasobny w wiernych "tacowych").

Nie rozumiem teÂż jak moÂżna traktowaĂŚ ateizm jako ideologiĂŞ. ZresztÂą tylko w Polsce pojawiajÂą siĂŞ takie insynuacje. Zachodni Âświat Europy jest laicki, co nie znaczy przecieÂż Âże opanowaÂła go ideologia ateizmu, zwÂłaszcza, Âże katolicy bardzo chĂŞtnie z dobrodziejstw tego laickiego Âświata korzystajÂą, zapeÂłniajÂąc rynki pracy w heretyckiej Anglii czy Niemczech.

Europê zdominowa³ pewien model racjonalnoœci, dziêki któremu mo¿liwy by³ rozwój cywilizacji technicznej. Lubimy tê racjonalnoœÌ i tê cywilizacjê, nawet jeœli jesteœmy zwolennikami cudów, zbawienia i dziewictwa Maryi. Oczywiœcie to ¿adna sprzecznoœÌ. Mo¿na wierzyÌ w cuda, ale korzystaÌ z komputera, a w przypadku choroby raczej udaÌ siê do lekarza ni¿ na pielgrzymkê. Wiara wydaje mi siê jednak czymœ co ta cywilizacja nieuchronnie wypiera, co pozostaje w niej jako "naddatek".

Trudno jednak przypisywaÌ racjonalnoœci i laickoœci funkcje ideologiczne. Tak jak trudno powiedzieÌ o kimœ, kto nie wierzy w ró¿owe smoki, ¿e jest zwolennikiem ideologii niewiary w ró¿owe smoki. Trudno te¿ by³oby szerzyÌ tak¹ niewiarê. No i rzecz najwa¿niejsza. Nie ma ¿adnych dowodów na to, ¿e osoby wierz¹ce s¹ lepsze w sensie moralnym ni¿ ateiœci. Laicki Zachód ma ni¿sz¹ przestêpczoœÌ, ludzie s¹ wobec siebie znacznie bardziej ¿yczliwi ni¿ katolicy w naszym kraju, spo³eczeùstwa laickie s¹ bardziej spójne i maj¹ daleko wy¿szy kapita³ spo³eczny, a wiêc i poziom zaufania.

Nie znaczy to, Âże ateizm jest taki sprawczy, lecz raczej to, Âże jak nie ma Boga, to ludzie z wiĂŞkszÂą troskÂą traktujÂą wzajemne relacje i chyba bardziej polegajÂą na sobie. Nie wiem. PrawdÂą jest jednak, Âże wiĂŞzienia w Polsce sÂą przepeÂłnione katolikami, oraz, Âże fakt "chodzenia" do koÂścioÂła jest czĂŞsto jednym - jakÂże zÂłudnym!! - Âświadectwem moralnoÂści. CzĂŞsto porzucamy pracĂŞ nad ksztaÂłtowaniem wÂłasnych postaw moralnych zostawiajÂąc jÂą ksiĂŞÂżom na niedzielĂŞ. A ksiĂŞÂża jacy sÂą kaÂżdy widzi
ascetyk
Administrator
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Październik 09, 2012, 13:16:21 »

AleÂż ....buta ....niewiedza i....gÂłupota wielu zabierajÂących gÂłos.

Wiele jest cennych gÂłosĂłw. Jestem wierzÂącym, czytajÂącym Pismo ÂŚwiĂŞte i starajÂącym siĂŞ ÂżyĂŚ tak jak uczy nauka Jezusa Chrystusa i Aposto³ów. MuszĂŞ napisaĂŚ, Âże wiele osĂłb zabierajÂących tutaj gÂłos nie zna ani Pisma ÂŚwietego ani nauki z Niego pÂłynÂącej.

Tak zwany koœció³ katolicki nie jest koœcio³em biblijnym. Koœció³, który zosta³ ustanowiony przez Chrystusa nigdy nie mordowa³ w imiê Boga, nigdy nie stara³ siê o wielkie latyfundia czy inne bogactwa ziemskie. Poza tym, Koœció³ Jezusa Chrystusa nigdy nie mia³ takiej struktury zarz¹dzania. Koœció³ Jezusa Chrystusa to nie d¹¿enia za wszelk¹ cenê do bogactw i rz¹dzenia ogniem i mieczem, jak to mia³o miejsce w pierwszych wiekach. Koœció³ Chrystusa to nie gmachy i przepych w nich siê znajduj¹cy ....to tak¿e nie papie¿, który chroni siê przed wiernymi - Jezus chodzi³ wœród ludzi, mogli go dotykaÌ i byli uzdrawiani.

Tak zwany koœció³ rzymski katolicki to zlepek poganskich doktryn z chrzeœcijaùskimi postaciami i hebrajskim obrz¹dkiem. Pisaniu na ten temat nie by³oby koùca. Serdecznie zachêcam do uwa¿nego czytania Pisma Œwietego a szczególnie Nowego Testamentu. Czytania szczerego w celu poznania ca³oœci Nauki Jezusa Chrystusa i Aposto³ów. Zachecam te¿ do przyjêcia Pana Jezusa Chrystusa jako osobistego Zbawiciela. Na zakoùczenie podpowiem, ¿e koœció³ katolicki bêdzie zniszczony przez Boga a jest to zapisane w ksiedze Objawienia (Apokalipsa) w rozdziale 17, 18 i 19. Mi³ej lektury.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: